Home » Environment And Ecology Handwritten Notes PDF in Hindi

Environment And Ecology Handwritten Notes PDF in Hindi

Environment And Ecology Handwritten Notes PDF in Hindi
Share this post with your friends

Environment And Ecology Handwritten Notes PDF in Hindi

Environment Handwritten Notes in Hindi PDF For UPSC : Hello my dear friends, This post is all about Environment And Ecology Handwritten Notes for you. This Ecology and Environment Handwritten Notes PDF will help you to boost your score in SSC And UPSC Exams. However, This Environment And Ecology Handwritten Notes is very important to Crack SSC CGLCHSL (10+2) and CPO Sub Inspector (SI) Exams. Also this even notes pdf will be helpful for SSC Junior Engineer (JE)Stenographer and SSC JHT.

Environmental Quiz: Staff Selection Commission released the SSC Exam calendar so [Download] Environment ( पर्यावरण ) Handwritten Notes PDF PDF e-book and start your preparation. You can find many environment pdf in hindi study materials for the SSC Exams Preparation but choosing the Environment Handwritten Notes In Hindi PDF | पर्यावरण हस्तलिखित नोट्स PDF one is the big task. We at SSCResult.in provide the best एनवायरनमेंट स्टडी इन हिंदी study material for all SSC Exams.

SSCResult.in: This article on Environment Notes in Hindi | Environment Handwritten Notes is prepared for all government ExaminationsHere you are being provided this Environment and Ecology (पर्यावरण एवं पारिस्थितिकी) PDF Books in Hindi best quality pdf download for free, which you can download by clicking on the DOWNLOAD button given below, as well as we will give you some question answers related to this  PDF Environment and Ecology Complete Notes PDF in Hindi which will help you in the exams and Other PDF’s are also on this which you can download Comments. You can know about all the new updates on SSCRESULT.IN by clicking on the Allow button on the screen By which you will get all kinds of new updates for your bright future.

Environment And Ecology Questions Answers

Que – रेड डाटा बुक को पहली बार कब प्रदर्शित किया गया ?
Ans – 1966 में
Que – रेड डाटा बुक में संकटापन्न जीवों को किस रंग से दर्शाया गया है ?
Ans – पिंक
Que – संयुक्त राष्ट्र द्वारा कौन से दशक को जैव विविधता दशक घोषित किया गया है ?
Ans – 2011 से 2020
Que – रामसर संधि किससे संबंधित है ?  
Ans – आद्र भूमियों संरक्षण व संवर्धन से संबंधित
Que – विश्व आद्र दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans – 2 फरवरी
Que – विश्व जल दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans – 22 मार्च
Que – विश्व पृथ्वी दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans – 22 अप्रैल

 

Que – विश्व जैव विविधता संरक्षण दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans – 22 मई
Que – पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans – 5 जून
Que – विश्व पर्यावरण संरक्षण दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans – 26 नवंबर
Que – ओजोन दिवस कब मनाया जाता है ? Ecology and Environment
Ans – 16 सितंबर

More Related Notes PDF Download 

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D Exam

The questions for Environment and Ecology for UPSC Prelims 2022 are given below:

1. Among the following crops, which one is the most important anthropogenic source of both methane and nitrous oxide ?

(a) Cotton

(b) Rice

(c) Sugarcane

(d) Wheat

2. Consider the following pairs:

      Wetland/Lake:                      Location

  1. Hokera Wetland                    Punjab
  2. Renuka Wetland                   Himachal Pradesh
  3. Rudrasagar Lake                  Tripura
  4. Sasthamkotta                        Tamil Nadu

How many pairs given above are correctly matched?

(a) Only one pair

(b) Only two pairs

(c) Only three pairs

(d) All four pairs

3.“Climate Action Tracker” which monitors the emission reduction pledges of different countries is a :

(a) Database created by coalition of research organisations

(b) Wing of “International Panel of Climate Change”

(c) Committee under “United Nations Framework Convention on Climate Change”

(d) Agency promoted and financed by United Nations Environment Programme and World Bank

4. Consider the following statements:

  1. The Climate Group is an international non-profit organisation that drives climate action by building large networks and runs them. 
  2. The International Energy Agency in partnership with the Climate Group launched a global initiative “EP100”.
  3. EP100 brings together leading companies committed to driving innovation in energy efficiency and increasing competitiveness while delivering on emission reduction goals.
  4. Some Indian companies are members of EP100. 
  5. The International Energy Agency is the Secretariat to the “Under2 Coalition”. 

Which of the statements given above are correct? 

(a) 1,2, 4 and 5 

(b) 1,3 and 4 only 

(c) 2,3 and 5 only

(d) 1,2, 3, 4 and 5 

5. “If rainforests and tropical forests are the lungs of the Earth, then surely wetlands function as its kidneys.” Which one of the following functions of wetlands best reflects the above statement?

(a) The water cycle in wetlands involves surface runoff, subsoil percolation and evaporation.

(b) Algae form the nutrient base upon which fish, crustaceans, molluscs, birds, reptiles and mammals thrive.

(c) 58 15 Wetlands play a vital role in maintaining sedimentation balance and soil stabilization.

(d) Aquatic plants absorb heavy metals and excess nutrients.

6. In the Guidelines, statements: context of WHO consider the Air Quality following

  1. The 24-hour mean of PM2.5 should not exceed 15 ug/m³ and annual mean of PM 2.5 should not exceed 5 µg/m³.
  2. In a year, the highest levels of ozone pollution occur during the periods of inclement weather.
  3. PM10 can penetrate the lung barrier and enter the bloodstream.
  4. Excessive ozone in the air can trigger asthma.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 3 and 4

(b) 1 and 4 only

(c) 2, 3 and 4

(d) 1 and 2 only

7. With reference to “Gucchi” sometimes mentioned in the news, consider the following statements:

  1. It is a fungus.
  2. It grows in some Himalayan forest areas.
  3. It is commercially cultivated in the Himalayan foothills of north-eastern India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 1 and 2

(d) 2 and 3

8. With reference to polyethylene terephthalate, the use of which is so widespread in our daily lives, consider the following statements:

  1. Its fibres can be blended with wool and cotton fibres to reinforce their properties.
  2. Containers made of it can be used to store any alcoholic beverage.
  3. Bottles made of it can be recycled into other products.
  4. Articles made of it can be easily disposed of by incineration without causing greenhouse gas emissions.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

9. Which of the following is not a bird?

(a) Golden Mahseer

(b) Indian Nightjar

(c) Spoonbill

(d) White Ibis

10. Which of the following are nitrogen-fixing plants?

  1. Alfalfa
  2. Amaranth
  3. Chickpea
  4. Clover
  5. Purslane (Kulfa)
  6. Spinach

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 4 only

(b) 1, 3, 5 and 6 only

(c) 2, 4, 5 and 6 only

(d) 1, 2, 4, 5 and 6

11. “Biorock technology” is talked about in which one of the following situations?

(a) Restoration of damaged coral reefs

(b) Development of building materials using plant residues

(c) Identification of areas for exploration/extraction of shale gas

(d) Providing salt licks for wild animals in forests/protected areas

12. The “Miyawaki method” is well known for the:

(a) Promotion of commercial farming in arid and semi-arid areas

(d). Harvesting wind energy on coastal areas and on sea surfaces

(b) Development of gardens genetically modified flora using

(d) Creation of mini forests in urban areas

13. Consider the following statements:

  1. The India Sanitation Coalition is a platform to promote sustainable sanitation and is funded by the Government of India and the World Health Organisation.
  2. The National Institute of Urban Affairs is an apex body of the Ministry of Housing and Urban Affairs in Government of India and provides innovative solutions to address the challenges of Urban India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

14. Which one of the following has been constituted under the Environment (Protection) Act, 1986 ? 

(a) Central Water Commission

(b) Central Ground Water Board

(c) Central Ground Water Authority

(d) National Water Development Agency

15. Which one of the following statements best describes the ‘Polar Code’?

(a) It is the international code of safety for ships operating in polar waters.

(b) It is the agreement of the countries around the North Pole regarding the demarcation of their territories in the polar region. 

(c) It is a set of norms to be followed by the countries whose scientists undertake research studies in the North Pole and South Pole.

(d) It is a trade and security agreement of the member countries of the Arctic Council.

16. Which one of the following best describes the term “greenwashing”?

(a) Conveying a false impression that a company’s products are eco-friendly and environmentally sound

(b) Non-inclusion of ecological/ environmental costs in the Annual Financial Statements of a country

(c) Ignoring the consequences disastrous ecological while infrastructure development undertaking

(d) Making mandatory provisions for environmental costs in a government project/programme

17. With reference to Indian laws about wildlife protection, consider the following statements :

  1. Wild animals are the sole property of the government.
  2. When a wild animal is declared protected, such animal is entitled for equal protection whether it is found in protected areas or outside.
  3. Apprehension of a protected wild animal becoming a danger to human life is sufficient ground for its capture or killing.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 only

(c) 1 and 3

(d) 3 only

18. Certain species of which one of the following organisms are well known as cultivators of

fungi?

(a) Ant

(b) Cockroach

(c) Crab 

(d) Spider

19. Consider the following:

  1. Carbon monoxide
  2. Nitrogen oxide
  3. Ozone
  4. Sulphur dioxide

Excess of which of the above in the environment is/are cause(s) of acid rain?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 4 only

(c) 4 only

(d) 1, 3 and 4

 

UPSC Prelims Environment Answers Key 2022

 


1. b 11. a
2. b 12. c
3. a 13. b
4.b 14. c
5. d 15. a
6.b 16. a
7. c 17. a
8. a 18. a
9. a 19. b
10. a

Click Here to Download This PDF File

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags :-  environmental studies in hindi pdf, पारिस्थितिकी तंत्र pdf in hindi, environmental law notes in hindi, introduction to environmental studies in hindi, mp tet environment notes in hindi, शंकर आईएएस एनवायरनमेंट इन हिंदी pdf download, पर्यावरण एवं पारिस्थितिकी ncert pdf, पर्यावरण प्रोजेक्ट फाइल इन हिंदी

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!
Scroll to Top