Idiom And Phrases With Hindi Meaning PDF Download

0
Share this post with your friends

Idiom And Phrases With Hindi Meaning PDF Download

Idioms and Phrases PDF with Hindi Meaning Free Download are an essential part of the English language, and they are often used in both written and spoken communication. They Idioms And Phrases In Hindi (अंग्रेजी के प्रसिद्ध मुहावरे एवं कहावतें) add depth and color to the language and can help to convey ideas in a more concise and vivid manner. As a result, they are often tested in exams such as the GRE, TOEFL, and other competitive exams.

Learning idioms and phrases with Hindi meanings can be particularly helpful for those who are not native speakers of English or who come from a Hindi-speaking background. It 5000 Idioms And Phrases PDF with Hindi Meaning can help them to understand the meaning and context of idiomatic expressions and use them appropriately in their own writing and speaking.

Moreover, having a PDF of idioms and phrases with Hindi meanings can be very convenient for exam preparation, as it allows you to study and review the material at your own pace, and you can easily search for specific phrases when needed. It Idioms and phrase with hindi meaning pdf download is also helpful for those who have limited access to the internet or prefer to study offline.

In summary, learning and memorizing idioms and phrases with Hindi meanings can be very beneficial for exam preparation and for improving your overall command of the English language. Having a Idioms and Phrases with Hindi and English Meaning PDF of these phrases can make the learning process more efficient and convenient, and it can help you to achieve your academic and professional goals.

English Related Post

Idiom And Phrases Question Answers:-

Q1) I couldn’t keep track of everything he was saying. He talks at a mile a minute!

A) In a complicated way

B) All unrealistic things

C) Too fast

D) Boasts too much 

Solution :The idiom means ‘To do something very quickly.’ Thus option 3 is the correct answer.

 

Q2) I am scared to go back with him as he is a road hog.

A) Thief

B) Burglar 

C) Drunkard

D) Rash driver

Solution :The idiom ‘road hog’ means ‘a dangerous driver.’ Thus option 4 is the correct answer.

Q3) Our accountant has been fired as there was some monkey business with the books

A) Stealing activities

B) Mischievous or deceitful behaviour

C) Funny activity

D) Displacement

Solution :‘Monkey business’ means ‘silly, mischievous or deceitful behaviour; stupid or time-wasting activity.’ Thus option 2 is the correct answer.

Q4) The party got out of hand and the guests started to throw bottles at each other.

A) Became a mess

B) Got disturbed

C) Out of control

D) Was a failure

Solution :‘Get out of hand’ means ‘lose control’. Thus option 3 is the correct answer.

Q5) To have an axe to grind

A) To fail to arouse interest

B) To have a selfish reason for doing something

C) To have no result

D) To work for both sides

Solution :The correct answer is option (2) as the stated idiom suggests to have a strong personal opinion about something that you want people to accept and that is the reason why you do something.   

Q6)   to play fast and loose

A) To talk aloud

B) Complete and safe

C) To work hard

D) To act unreliably

Solution :Correct answer is option (4) as the stated idiom suggests to be recklessly irresponsible, unreliable, or deceitful. 

Q7) To keeps one’s temper

A) To become hungry

B) To be in good mood

C) To preserve ones energy

D) To be aloof from

Solution : To keeps one’s temper: to maintain control of one’s composure despite being angry or upset.  Answer  B

A perfect package involving General Aptitude and Interview Preparation for All Companies- https://bit.ly/2B1hSGT

Q8) To drive home

A) To find one’s roots

B) To return to place of rest

C) Back to original position

D) To emphasise

Solution :To drive home: give special importance or value to. Answer D

Q9) I am sure they will fight tooth and nail for their rights

A) with all their might

B) without any other weapon

C) resorting to violence

D) very cowardly

Solution :tooth and nail: engage in fight using all resources. answer A

Q10) To cry wolf

A) To listen eagerly

B) To give false alarm

C) To turn pale

D) To keep off starvation

Solution :To cry wolf: to ask for assistance when you don’t need it. Answer B

More Related PDF

Download PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Hindi Grammar Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE         

Idioms and Phrases in Hindi PDF Details:-

Credits Non
PDF Name English phrases with Hindi
No of Pages 32
Quality Good
PDF Size 1 Mb
Medium Hindi & English

Click Here to Download PDF

Click Here to Download This PDF File

 

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channel, Facebook page and YouTube Channel.

Disclaimer: SSCResult.in neither created this pdf file nor scanned, This PDF/eBook was downloaded from internet and we have shared link of this file on SSCResult.in website or we have shared the drive link/any kind of link, which is already available on Internet. Note – We don’t want to violate any privacy policy or copyright law. In short, If anyone has any kind of objection related to this PDF then kindly mail us at sscexamsresult@gmail.com to request removal of the link. We will remove this link/PDF as soon as possible.

Tags:-important idioms and phrases with hindi meaning,idioms in english with hindi meaning pdf download,daily use english phrases with hindi meaning pdf,a to z idioms and phrases pdf in hindi,5000 idioms and phrases pdf in hindi,15000 useful english phrases pdf with hindi meaning,1000 english phrases with hindi meaning pdf download,idioms and phrases a to z pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!