500+ Important History Question Answer PDF

0
Share this post with your friends

500+ Important History Question Answer PDF

Prachin Bharat ka Itihas Quiz in Hindi – Today we will tell you the information about the ancient history of India in question answers in this post. This information is useful for all of us. Today many questions related to the ancient history of India are asked in all competitive exams. Therefore, if any candidate is preparing for the competition exam, then all of them have answered very important questions related to history of India general knowledge pdf, Indian History General Knowledge Quiz Indian History Questions And Answers pdf in this post. Read them carefully, it is very useful for you.

Through today’s post, we will share Indian History Question and Answer PDF with you, which you can download and read for free with the help of the direct download link given below in this post.

Questions related to Indian history are often asked in all competitive exams, so we all should have a good knowledge of Indian history, so that we can answer the questions in the exam on time and pass the exam and get a government job. could

Download More Related Notes 

History Questions Answers In Hindi

1. सर्वप्रथम भारत को इंडिया नाम से किसने संबोधित किया था ?
उत्तर. यूनानियों ने
2. चावल के साक्ष्य हमें कहां से प्राप्त हुए हैं ?
उत्तर. रंगपुर एवं लोथल से
3. वर्धन वंश की राजधानी क्या थी ?
उत्तर. थानेश्वर
4. मेसोपोटामिया का अर्थ क्या है ?
उत्तर. दो नदियों के बीच की भूमि
5. चाक का आविष्कार किस काल में हुआ था ?
उत्तर. नवपाषाण काल में
6. श्रीनगर की स्थापना किसने की थी ?
उत्तर. अशोक ने, वितस्ता नदी के तट पर
7. महावीर के 11 शिष्य क्या कहलाते थे ?
उत्तर. गणधर
8. सिंधु घाटी सभ्यता का सबसे अधिक दक्षिणी पुरास्थल कौन सा था ?
उत्तर. दाईमाबाद, अहमद नगर, महाराष्ट्र
9. होयसल वंश की राजधानी क्या थी ?
उत्तर. द्वार समुद्र
10. गंगो की प्रारंभिक राजधानी क्या थी ?
उत्तर. कोलर

11. चौथी बौद्ध संगीति किसके शासनकाल में हुई थी ?
उत्तर. कनिष्क
12. पृथ्वीराज रासो के रचयिता कौन है ?
उत्तर. चंद्रवरदाई
13. साख्य दर्शन के प्रवर्तक कौन थे ?
उत्तर. कपिल मुनि
14. चीनी यात्री ह्वेनसांग भारत कब आया था ?
उत्तर. 630 से 644 ईसवी के बीच
15. समुद्रगुप्त का उत्तराधिकारी कौन था ?
उत्तर. चंद्रगुप्त द्वितीय (विक्रमादित्य)
16. जैन धर्म के दो संप्रदाय कौन-कौन से थे ?
उत्तर. श्वेतांबर और दिगंबर
17. आग का आविष्कार किस काल में हुआ था ?
उत्तर. पुरापाषाण काल में
18. सिंधु घाटी सभ्यता का सबसे अधिक पूर्वी पुरास्थल कौन सा था ?
उत्तर. आलमगीरपुर, मेरठ, उत्तर प्रदेश
19. ऋग्वेद में सबसे पवित्र नदी किसे माना गया है ?
उत्तर. सरस्वती नदी को
20. गहड़वाल वंश का संस्थापक कौन था ?
उत्तर. चंद्रदेव

21. मनुस्मृति किस वंश के समय में लिखी गई थी ?
उत्तर. शुंग वंश के समय में
22. महावीर का प्रथम अनुयाई कौन था ?
उत्तर. महावीर का दामाद जमाली
23. सेनवंश का संस्थापक कौन था ?
उत्तर. सामंत सेन
24. गौतम बुद्ध के पिता का क्या नाम था ?
उत्तर. शुद्धोधन
25. चोल वंश का अंतिम राजा कौन था ?
उत्तर. राजेंद्र तृतीय
26. राष्ट्रकूट राजवंश का संस्थापक कौन था ?
उत्तर. दंतिदुर्ग
27. भारत का प्रसिद्ध राष्ट्रीय वाक्य सत्यमेव जयते कहां से लिया गया है ?
उत्तर. मुंडकोपनिषद् से
28. जैन धर्म का वास्तविक संस्थापक किसे माना जाता है ?
उत्तर. महावीर जैन को
29. द्वितीय जैन सभा कब आयोजित की गई थी ?
उत्तर. 512 ई. मे
30. अष्टाध्याई के लेखक कौन है ?
उत्तर. पाणिनी

भारतीय इतिहास महत्वपूर्ण प्रश्नों का संग्रह

प्रश्न – निम्न में से किस अधिवेशन के लिए कांग्रेस ने पहली बार एक महिला अध्यक्ष को चुना ?
A.कोलकाता अधिवेशन, 1917
B.गया अधिवेशन ,1922
C.इलाहाबाद अधिवेशन, 1921
D.लखनऊ अधिवेशन, 1916
उत्तर ‌-A

प्रश्न – सौम्येन्द्र नाथ टैगोर द्वारा स्थापित दल का क्या नाम है ?
A.भारतीय बोल्शेविक दल
B.क्रांतिकारी साम्यवादी दल
C.बोल्शेविक लेनिनिस्ट दल
D.अतिवादी लोकतांत्रिक दल
उत्तर- B

प्रश्न – दक्षिण भारत के पोलिगार कौन थे ?
A.साधारण जमींदार
B.महाजन
C.क्षेत्रीय प्रशासनकीय और सैन्य
D.नवधनाढ्य व्यापारी
उत्तर ‌-C

प्रश्न – मुगल सम्राट जहांगीर ने निम्न में से किसे” इंग्लिश खान “की उपाधि दी थी ?
A.अल्बुकर्क
B.फ्रांसिस्को अलमीडा
C. विलियम हॉकिंस
D. हेनरी द नेविगेटर
उत्तर ‌-C

प्रश्न – निम्नलिखित में से किसने हिरण्य गर्भ धार्मिक कार्य कराया था ?
A.मयूर शर्मन
B. हरिचंद्र
C.दंतिदुर्ग
D. हर्ष
उत्तर ‌-C

प्रश्न – निम्न में से किस किले का निर्माण अकबर के राज्य काल में नहीं कराया गया था ?
A.दिल्ली का लाल किला
B.आगरा का किला
C.इलाहाबाद का किला
D.लाहौर का किला
उत्तर – A

प्रश्न – र्श्रग्वैदिक काल के प्रारंभ में निम्न में से किसे महत्वपूर्ण मूल्यवान संपत्ति समझा जाता था ?
A.भूमि को
B. गाय को
C.स्त्रियों को
D.जल को
उत्तर ‌-B

प्रश्न – सर्ग , प्रतिसर्ग, वंश मन्वन्तर और वंशानुचरित संकेतक हैं ?
A.वेदों के
B.पुराणों के
C.उपनिषदों के
D. सूत्रों के
उत्तर -B

प्रश्न – लखनऊ में 1857 के स्वतंत्रता संग्राम का नेतृत्व किसने किया था ?
A. जीनत महल
B. नाना साहेब
C. हजरत महल
D. तात्या टोपे
उत्तर – C

प्रश्न – लोकहितवादी उपनाम से किसे जाना जाता था ?
A.गोपालहरि देशमुख
B.महादेव गोविंद रानाडे
C.ज्योतिबा फूले
D.बाल गंगाधर तिलक
उत्तर – A

History Questions Answers PDF Download

SSC Exams News, Class Notes and Books PDF

As you know, we have already shared A history of medieval india by satish chandra in PDF Format. You can download this medieval indian history notes and read this medieval indian history pdf free download book to boost your preparation. In below table you will get SSC News and Study material (medieval india satish chandra Class notes) related to all SSC Exams.

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and
General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D
Exam

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channel, Facebook page and YouTube Channel.

Disclaimer: SSCResult.in neither created this pdf file nor scanned, This PDF/eBook was downloaded from internet and we have shared link of this file on SSCResult.in website or we have shared the drive link/any kind of link, which is already available on Internet. Note – We don’t want to violate any privacy policy or copyright law. In short, If anyone has any kind of objection related to this PDF then kindly mail us at sscexamsresult@gmail.com to request removal of the link. We will remove this link/PDF as soon as possible.

Tags: indian history notes in hindi pdf free download, history book pdf in hindi, drishti ias ancient history notes pdf in hindi, प्राचीन भारत का इतिहास नोट्स pdf, indian history notes pdf download, indian history notes pdf, indian history notes pdf in hindi, springboard, history notes pdf download in english

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!