Indian Polity and Constitution Notes PDF

0
Share this post with your friends

Indian Polity and Constitution Notes PDF

The Indian Polity and Constitution Notes and books PDF free downloaded. Books and Notes PDF are useful for UPSC, UPPSC, SSC, State PCS and other Govt Jobs competitive exams.

“Unlock the Power of Knowledge: Explore our Comprehensive Collection of Indian Polity and Constitution Book and Notes PDFs for UPSC, SSC, and Competitive Exam Preparation”

Dive into a world of curated learning with our wide array of meticulously crafted book and notes PDFs on Indian Polity and Constitution. Tailored to meet the needs of UPSC, SSC, and various competitive exam aspirants, our collection offers a comprehensive and in-depth understanding of the intricate realms of governance, law, and constitutional principles.

Our carefully selected resources provide you with a roadmap to success, offering a deep dive into the essential topics, principles, and landmark judgments that constitute these significant subjects. Whether you’re a determined UPSC contender with your sights set on the Civil Services, or an ambitious SSC student working towards your goals, our collection of Indian Polity and Constitution PDFs equips you with the knowledge and confidence needed to excel in your exams.

Embrace the convenience of accessing these resources in digital format, allowing you to study at your own pace and convenience. Our Indian Polity and Constitution book and notes PDFs are your companions on your journey to triumph, providing you with the necessary tools to tackle competitive examinations with clarity and precision.

Download Indian Polity PDF

Important Polity Questions in English 2023

Q 1) National emergency is declared under which of the following articles?

 
Video Player is loading.
 
Loaded0.63%
 
Remaining Time 10:20

a. Article 358

b. Article 352

c. Article 359

d. Article 360

Q 2) National emergency proclamation is issued in case of?

a. Armed rebellion

b. External aggression

c. War

d.  All the above

Q 3) proclamation of emergency under article 352 is issued by which one of the following?

a. Prime minister

b. President

c. Defence minister

d. Home minister

Q 4) emergency under article 356 is imposed by which one of the below?

a. Prime minister

b. Governor

c. Vice-president’

d. President

Q 5) Financial emergency is imposed under article?

a. Article 354

b. Article 365

c. Article 367

d. Article 360

Q 6) In real sense the Governor of the State is appointed by the President on the advice of the following…….

a. Prime Minister

b. Chief Minister

c. Vice-President

d. Chief Justice

Q 7) The Governor of the State can be removed by which one of the following?

a. Chief Minister

b. Prime Minister

c. Union Home Minister

d. President

Q 8) Which of the following are the discretionary powers of the Governor?

a. Selection of Chief Minister

b. Provide advice to the President regarding President’s rule in the concerned state.

c. Returning back the bill to the State legislature for reconsideration.

d. All the above

Q 9) Among which of the followings are appointed by the Governor?

a. Advocate General

b. Chief secretary of the State

c. Vice-chancellors of universities

d. All the above

Q 10) Which one of the following article deals with the Governor of States?

a. Article 150

b. Article 153

c. Article 165

d. Article 167

Question

Answer

1

b

2

d

3

b

4

d

5

d

6

a

7

d

8

d

9

d

10

b

Download More Polity Notes Pdf

More Related PDF Download

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and
General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D
Exam

Polity Questions Answers

1.सुप्रीम कोर्ट के जजों की संख्या को कौन बदल सकता है?

[A] राष्ट्रपति आदेश

[B] कानून द्वारा संसद

[C] सुप्रीम कोर्ट की अधिसूचना

[D] केंद्र सरकार की अधिसूचना

Answer: B [कानून द्वारा संसद]

Notes:संसद को कानून बनाने का अधिकार है। संसद कानून द्वारा जजों की संख्या को बदल सकती है। प्रारंभ में सुप्रीम कोर्ट में 7 जज थे।यह संख्या 1956 में 10, 1960 में 13, 1977 में 17 और 1985 में 25 हो गयी। वर्तमान में यह संख्या 31 है।

 

2.लोकसभा का सदस्य बनने के लिए न्यूनतम आयु कितनी होनी चाहिए?

[A] 15 वर्ष

[B] 20 वर्ष

[C] 25 वर्ष

[D] 30 वर्ष

Answer: C [25 वर्ष]

Notes:लोकसभा का सदस्य बनने के लिए न्यूनतम आयु 25 वर्ष जबकि राज्यसभा का सदस्य बनने के लिए न्यूनतम आयु 30 वर्ष है।

इसी प्रकार राज्य की विधानसभा का सदस्य बनने के लिए न्यूनतम आयु 25 वर्ष और MLC बनने के लिए 30 वर्ष है।

 

3.भारत का प्रधानमंत्री अपनी सरकार के खिलाफ अविश्वास प्रस्ताव की वोटिंग में भाग नहीं ले सकता यदि 

[A] वह गठबंधन सरकार चला रहा हो।

[B] उसका राज्यसभा में अल्पमत हो।

[C] वह राज्यसभा का सदस्य हो।

[D] स्पीकर द्वारा उसे वोट करने से मना किया गया हो।

Answer: C [वह राज्यसभा का सदस्य हो।]

Notes:यदि भारत का प्रधानमंत्री राज्यसभा का सदस्य है तो वह राज्यसभा में ही वोटिंग कर सकता है जबकि अविश्वास प्रस्ताव राज्यसभा में पेश किया जाता है।

 

4.समाजवादी शब्द भारतीय संविधान में अंतर्निहित था, इसे स्पष्ट कौन से संविधान संशोधन के बाद बनाया गया?

[A] 38वें संविधान संशोधन

[B] 42वें संविधान संशोधन

[C] 49वें संविधान संशोधन

[D] 52वें संविधान संशोधन

Answer: B [42वें संविधान संशोधन]

Notes:1976 में 42वें संविधान संशोधन के बाद तीन शब्द अखंडता, समाजवादी, धर्मनिरपेक्ष जोड़े गए।

 

5.केंद्र राज्य वित्तीय संबंधों की जांच के लिए राष्ट्रपति द्वारा 5 वर्ष में किसका गठन किया जाता है?

[A] वित्त आयोग

[B] अंतरराज्यीय आयोग

[C] अंतरराज्यीय समिति

[D] जोनल समिति

Answer: A [वित्त आयोग]

Notes:वित्त आयोग का गठन राष्ट्रपति द्वारा भारतीय संविधान के अनुच्छेद 280 के तहत किया जाता है। 

 

6.भारत के राष्ट्रपति का चुनाव लड़ने के लिए न्यूनतम और अधिकतम आयु क्या होनी चाहिए?

[A] 25 वर्ष, 65 वर्ष

[B] 35 वर्ष, 65 वर्ष

[C] 25 वर्ष, कोई सीमा नहीं

[D] 35 वर्ष, कोई सीमा नहीं

Answer: D [35 वर्ष, कोई सीमा नहीं]

Notes:भारत के राष्ट्रपति की निम्नलिखित योग्यतायें हैं:-

1- वह भारत का नागरिक होना चाहिये।

2- वह 35 वर्ष की आयु पूरी कर चुका हो।

3- वह लोकसभा सदस्य बनने की योग्यता रखता हो।

4- वह केंद्र और राज्य सरकार के अधीन किसी लाभ के पद पर कार्य न कर रहा हो।

 

7.राज्यों के मुख्य सचिव के बारे में निम्नलिखित कथनों पर ध्यान दीजिये:-

1- उन्हें प्रदेश के IAS अधिकारियों में से चुना जाता है।

2- उनकी नियुक्ति राष्ट्रपति द्वारा की जाती है।

इसमें कौन सा/ से कथन सत्य हैं?

[A] केवल 1

[B] केवल 2

[C] 1 और 2 दोनों

[D] इनमें से कोई नहीं

Answer: A [केवल 1]

Notes:किसी राज्य के मुख्य सचिव को प्रदेश के IAS अधिकारियों में से चुना जाता है। उसकी नियुक्ति राज्यपाल की मोहर के बाद की जाती है।

 

8.भारत में पंचायती राज दिवस कब मनाया जाता है?

[A] 28 जनवरी

[B] 11 फरवरी

[C] 22 मार्च

[D] 24 अप्रैल

Answer: D [24 अप्रैल]

Notes:भारत में पंचायती राज दिवस 24 अप्रैल को मनाया जाता है क्योंकि इसी दिन 24 अप्रैल 1993 को 73वां संविधान संशोधन पारित हुआ था।

 

9.निम्नलिखित पर ध्यान दीजिए:-

1- समाजवादी

2- लोकतांत्रिक

3- संप्रभु

4- धर्मनिरपेक्ष

इनमें कौन से शब्द भारतीय संविधान की प्रस्तावना में हैं?

[A] 1, 2

[B] 2, 3

[C] 1, 2, 3

[D] 1, 2, 3, 4

Answer: D [1, 2, 3, 4]

 

10.उच्चतम न्यायालय के कितने न्यायाधीश अब तक महाभियोग द्वारा हटाये जा चुके हैं?

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] कोई नहीं

Answer: D [कोई नहीं]

PDF Download

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags :-  handwritten notes of indian polity pdf, polity notes for ssc pdf download, ssc polity notes pdf in hindi, polity notes for ssc pdf download in english, complete polity notes for ssc cgl pdf, indian polity for ssc chsl pdf, polity short notes pdf in hindi, indian constitution gk pdf download

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!