भारतीय राजव्यवस्था || Indian Polity Handwritten Notes PDF In Hindi

0
Share this post with your friends

भारतीय राजव्यवस्था || Indian Polity Handwritten Notes PDF In Hindi

SSCResult.in: This article on Important Indian Polity Handwritten Notes in Hindi PDF is prepared for SSC Examinations. Indian Polity Notes PDF is very important to crack SSC Competitive exams. Best Indian Polity and Constitution Notes PDF designed according to SSC Latest Syllabus.

Indian Polity Handwritten Notes PDF book free download pdf: Staff Selection Commission released the SSC Exam calendar so download Indian Polity Handwritten Notes in Hindi pdf and start your preparation. You can find many Indian Polity Handwritten Notes PDF in Hindi study materials for the SSC Exams Preparation but choosing the Indian polity and Constitution or Civics handwritten notes pdf one is the big task. We at SSCResult.in provide the best indian polity notes pdf in hindi study material for all SSC Exams.

indian polity handwritten notes pdf in hindi: Hello my dear friends, This post is all about Polity Handwritten Notes Download, This PDF of भारत का संविधान हिंदी will help you to boost your score in SSC Exams. However, This article of indian constitution in hindi is very important to Crack SSC CGL, CHSL (10+2) and CPO Sub Inspector (SI) Exams. Also this भारतीय संविधान की धाराएं pdf will be helpful for SSC Junior Engineer (JE), Stenographer and SSC JHT.

Indian Polity Questions Answers In English

1. Which of the following is not a feature of Election system in India?

A. Universal Adult Franchise

B. Secret Voting

C. Reservation of seats in the legislature for the members of Scheduled Castes and Scheduled Tribes

D. Communal Electorate

Ans: D

2. Elections in India for Parliament and State Legislatures are conducted by…..

A. President

B. State Election Commission

C. Governor

D. Election Commission of India

Ans: D

3.  Members of Election Commission are appointed by……..

A. President of India

B. Prime Minister of India

C. Elected by the people

D. Chief Justice of India

Ans: A

4. Which article of the Indian constitution says that will be an election commission in India?

A. Article 124

B. Article 342

C. Article 324

D. Article 115

Ans: C

5. The number of seats reserved for scheduled caste in the Lok sabha is:

A. 59

B. 79

C. 89

D. 99

Ans: B

6. Which Articles in the Constitution give provisions for the electoral system in our country?

A. Articles 124-128

B. Articles 324-329

C. Articles 256-259

D. Articles 274-279

Ans: B

7. The elections for Lok Sabha are held every:

A. 3 years

B. 4 years

C. 5 years

D. 6 years

Ans: C

8. Which among the following statements is/are false?

 

1. For qualifying to the Lok Sabha, a person must be at least 25 years of age

2. A person can be a member of both Lok Sabha and Rajya Sabha at the same time

3. A person belonging to Scheduled Caste and Scheduled Tribe can contest elections from a general seal also, and not just with the reserved seat

4. If a member of either of the Houses votes against the directions given by his party, he can be deemed to be disqualified

Code:

A. Only 1

B. Only 2 and 4

C. Only 3

D. Only 2

Ans: D

9. What is the maximum allowed duration between the last session of the dissolved Lok Sabha and the recalling of the Lok Sabha?

A. 2 months

B. 4 months

C. 5 months

D. 6 months

Ans: D

10. Which is the smallest Lok Sabha Constituency in General Elections by area?

A. Delhi Sadar

B. Mumbai South

C. Kolkata North West

D. Chandni Chowk, Delhi

Ans:  D

Indian Polity & Constitution MCQs

1. Which of the following two statements is true about CBI?

i) The Central Bureau of Investigation (CBI) is exempt from the Right to Information (RTI) Act

ii) Central Bureau of Investigation (CBI) is a part of the Union subject, and not State or Concurrent subjects

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. b

Explanation: The Central Bureau of Investigation is not exempted from RTI. It is part of the Union list and states have no control over it. 

2. In which year was the Anti-Defection law passed?

  1. 1950
  2. 1960
  3. 1985
  4. 2005

Ans. c

Explanation: The anti defection law was passed by the Parliament in 1985 and was reinforced in 2002

3. Who decides whether the disqualification by anti-defection is to be done or not?

  1. Chairman of Rajya Sabha or Speaker of Lok Sabha
  2. Prime Minister
  3. President
  4. None of the above

Ans. a

Explanation: The decision on disqualification questions on the ground of defection is taken by the Speaker or the Chairman of the House in which the case is raised. 

4. Which of the following statements regarding the implementation of anti-defection law are included in the criteria?

  1. If an elected member voluntarily gives up his membership of a political party
  2. If an elected member votes or abstains from voting in such House contrary to any direction issued by his political party or anyone authorized to do so, without obtaining any prior permission
  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. Neither i nor ii

 

Ans. c

Explanation: Both the options stated above are correct. 

5. Consider the following statements and choose the correct one from below

  1. The anti-defection law gives for the first time a clear cut constitutional recognition to the existence of political parties
  2. The total number of ministers including the Prime Minister in the central council of ministers shall not exceed 15% of the total strength of the Lok sabha.
  1. i only
  2. ii only
  3. Both i and ii
  4. Neither i nor ii

Ans. a

Explanation: The anti defection law gives a clear cut constitutional recognition to the existence of political parties. 

6. Which amendment was responsible for the Anti Defection Law?

  1. 52nd
  2. 51st
  3. 55th
  4. 56th

Ans. a

 

Explanation: The 10th Schedule of the Indian Constitution popularly referred to as the ‘Anti-Defection Law’ was inserted by the 52nd Amendment (1985) to the Constitution.

7. Which committee was responsible for the exemption from disqualification in case of a split from Tenth Schedule (anti-defection) ?

  1. Kelkar committee
  2. Dinesh Goswami committee
  3. S.K. Majhi committee
  4. None of the above

Ans. b

Explanation:  Following the Dinesh Goswami Committee’s recommendations, there must be assent of at least 2-3rd members for any merger to be termed as valid. 

8. Which of the following statements is true regarding a whip?

i) He/ she can expel a member at the time of defection

ii) He has the power to expel a member of the House in case of defection

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: The whip of any party can expel the member in case he/ she observes a defection.

9. In which year the Central Bureau of Investigation was established?

  1. 1947
  2. 1950
  3. 1963
  4. 1965

Ans. c

Explanation: The Central Bureau of Investigation was established in 1963 in India and its headquarters were located in New Delhi.

10. The Central Bureau of Investigation (CBI) comes under the administrative control of:

  1. Department of Personnel and Training (DoPT) of the Ministry of Personnel
  2. Ministry of Home Affairs
  3. Ministry of Defense
  4. None of the above

Ans. a

 

Explanation: The CBI comes under the effective control of DoPT. 

Click Here to Download This PDF File

SSC Exams News, Class Notes and Books PDF

As you know, we have already shared Indian constitution in Hindi pdf Format. You can download this samvidhan book and read this 465 articles in indian constitution book to boost your preparation. In below table you will get SSC News and Study material (bhartiya samvidhan in Hindi Class notes) related to all SSC Exams.

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D Exam

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channel, Facebook page and YouTube Channel.

Disclaimer: SSCResult.in neither created this pdf file nor scanned, This PDF/eBook was downloaded from internet and we have shared link of this file on SSCResult.in website or we have shared the drive link/any kind of link, which is already available on Internet. Note – We don’t want to violate any privacy policy or copyright law. In short, If anyone has any kind of objection related to this PDF then kindly mail us at sscexamsresult@gmail.com to request removal of the link. We will remove this link/PDF as soon as possible.

Tags:- laxmikant polity handwritten notes in hindi pdf, संविधान हस्तलिखित नोट्स, इंडियन पॉलिटी नोट्स, भारतीय संविधान हिंदी pdf download, आर्टिकल लिस्ट इन हिंदी pdf, अधिनियम से संबंधित प्रश्न, indian polity, handwritten notes

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!