Public Administration Notes PDF for UPSC

0
Share this post with your friends

Public Administration Notes PDF for UPSC

Public Administration Notes for UPSC optional, PDF is available for free download. Today we are going to share, Vijiram and Ravi IAS Coaching Class Handwritten Notes of Public Administration. The Notes are best in quality and neatly handwritten for self study for UPSC IAS Exams.

Public Administration is one of the most popular mains optional paper to score high marks. The 70-80 % portion of Public Administration paper is static in nature. However, IAS aspirants must stay updated on the recent happenings as that might constitute about 20-30% of the paper. The most of the toppers prefer this optional paper. The right books, study material and handwritten notes will help immensely during preparation. Additionally, go through of the last ten years mains paper of Public Administration and attempt them to get a fair idea of the pattern and syllabus.

The best in quality, neatly written IAS Coaching Class handwritten notes of Public Administration. PDF are given after the Syllabus.

Public Administration UPSC – Paper I (Administrative Theory) Syllabus

  • Introduction :
  • Administrative Thought :
  • Administrative Behaviour:
  • Organizations:
  • Accountability and Control :
  • Administrative Law:
  • Comparative Public Administration:
  • Development Dynamics:
  • Personnel Administration :
  • Public Policy:
  • Techniques of Administrative Improvement :
  • Financial Administration :

Download Indian Polity PDF

Public administration Questions Answers

 

1 . How does public administration differ from business administration? 

  •  because of its management structure and process.
  •  because of the amount of political and legal constraints on decision making.
  •  the emphasis on efficiency
  • no difference between public and business administration.

Answer:- ( B ) 

Explanation:- Public administration and business administration is different based on the amount of political and legal constraints on decision making.

2. Which statement is correct for the New Public administration?

  •  is carried out for the public interest
  • it has a market orientation
  •  it focuses on performance appraisal
  •  it supports managerial autonomy

Answer:- ( A ) 

Explanation:- New public administration carried out for public interest.

3.What do you mean by Globalization?

  •  Financial market system is centred in a single state
  •  Geographical location of a firm is of utmost importance
  •  The growth of a single unified world market
  •  Foreign capitalist transaction

Answer:- ( C ) 

Explanation:- Globalization means the growth of a single unified world market.

  1. The public administration dichotomy depends upon?
  •  The focus or “what” of public administration
  • The locus or “where” of public administration
  •  The actors or “who” of public administration
  •  The span or “when” of public administration

Answer:-( A ) 

Explanation:- Public administration depends upon the focus or what of public administration.

5. When was the Committee on Public Undertakings constituted by the Lok Sabha?

  •  1964
  •  1954
  • 1961
  •  1963

Answer:- ( A) 

Explanation:- In 1964, the Committee on Public Undertakings was constituted by the Lok Sabha.

6. By which the role of the Finance Commission in Central-State fiscal relations has been undermined?

  • The Election Commission
  •  The Zonal Councils
  •  The Planning Commission
  •  The State Governments

Answer:- ( D ) 

Explanation:- By the State Government, the role of the Finance Commission in Central-State fiscal relations has been undermined.

7. In which article of the Constitution made the reservation of the scheduled castes and tribes in the services that have been provided? 

  •  Article 365
  •  Article 315
  •  Article 335
  •  Article 375

Answer:- ( C ) 

Explanation:- In the Constitution’s Article 335, the reservation of the scheduled castes and tribes in the services has been provided.

  1. What is the Audit of the State Government? 
  •  Union subject
  •  State subject
  •  In the concurrent list
  •  None of these

Answer:- ( A) 

Explanation:- The Audit of the subject of Government is a Union subject.

  1. The Performance Budget term is coined by which of the following? 
  •   First Hoover Commission of USA
  •  Second Hoover Commission of USA
  •  Estimates Committee of India
  • Administrative Reforms Commission of India

Answer:- ( A ) 

Explanation:- The Performance Budget term is coined by the first hoover commission of the USA.

  1. In which year the Railway Budget was separated from the Central Budget?
  •  1920
  • 1923
  •  1922
  •  1921

Answer:- ( D ) 

Explanation:- In 1921, the Railway Budget was separated from the Central Budget.

  1. What are the three components that comprise publicness and privateness in society? 
  •  Administration, management and organization
  • Agency, access, interest
  •  Execution, regulation and structure
  •  Bureaucracy, consistency and budget

Answer:- ( C ) 

Explanation:- Execution, regulation and structure are three components that comprise publicness and privateness in society.

  1. ”Towards A New Public Administration: The Minnowbrook Perspective” is written by. 
  •  J. M. Pfiffner
  •  Dwight Waldo
  •  Frank Marini
  •  C. J. Charlesworth

Answer:- ( C ) 

Explanation:-Frank Marini wrote the book ”Towards A New Public Administration: The Minnowbrook Perspective.

  1. The administration principles as ”myths” and ”proverbs” rejected by?
  •  Herbert Simon
  •  L. D. White
  •  W. F. Willoughby
  •  Chester Barnard

Answer:- ( A ) 

Explanation:- Herbert Simon rejected the administration principles as ”myths” and ”proverbs”.

14.Which one of these is not a staffing agency in India? 

  •  Cabinet Secretariat
  •  Economic Affairs Department
  • Planning Commission
  •  Cabinet Committees

Answer:- ( B ) 

Explanation:- The Economic Affairs Department is not an Indian Staff agency.

  1. Who propounds the system of Rules of Law? 
  • W. F. Willoughby
  •  H. Finer
  •  A. V. Dicey
  •  Lowell

Answer:- ( C ) 

Explanation:- A. V. Dicey proposes the system of Rules of Law.

Download More Polity Notes Pdf

MCQ on Public Administration

1) who gave 14 principles of organization?

A. Karl Marx
B.Max weber
C.Plato
D.Henri fayol

Answer – D.Henri fayol

2) who wrote the essay the study of administration?

A. Karl Marx
B.Woodrow Wilson
C.Plato
D.Henri fayol

Answer – B.Woodrow Wilson

3) Who conducted the Hawthorne experiment?

A. Elton Mayo
B.Woodrow Wilson
C. Mark twain
D.Henri fayol

Answer – A. Elton Mayo

4) who wrote the book“An Introduction to the study of the law of the constitution?

A. Karl Marx
B.Robert Rait
C.A. V. Dicey
D.James Fitzjames Stephen

Answer – C. A. V. Dicey

5) Who introduced the rule of law?

A. A. V. Dicey
B.Montesquieu
C. James Harrington
D.James Fitzjames Stephen

Answer – A. A. V. Dicey

6) who wrote book the road to serfdom

A. A. V. Dicey
B.Frederick Winslow Taylor
C. James Harrington
D.Friedrich Hayek

Answer – D.Friedrich Hayek

7) The book named “defense de l’esprit des lois” was written by?

A. .Robert Rait
B.Montesquieu
C. Plato
D.James Fitzjames Stephen

Answer – B.Montesquieu

8) Who is the father of the scientific management school of thought?

A. A. V. Dicey
B.Frederick Winslow Taylor
C. James Harrington
D.Friedrich Hayek

Answer -B.Frederick Winslow Taylor

9) Who developed the Human Relations Theory?

A. Robert Rait
B.Montesquieu
C.Elton Mayo
D.James Fitzjames Stephen

Answer – C.Elton Mayo

10) Who is the founding father of bureaucracy?

A. Max Weber
B.mark twain
C.Elton Mayo
D.Herbert Simon

Answer – A. Max Weber

11) Who wrote the famous book named Das Capital?

A. Karl Marx
B.Montesquieu
C.Elton Mayo
D.James Fitzjames Stephen

Answer – A. Karl Marx

12) When was the book The Poverty of Philosophy Published?

A.1846
B.1847
C.1848
D.1849

Answer -B.1847

13) Who created the classical organizational theory?

A.James Fitzjames Stephen
B.Fredrick Winslow Taylor
C.Elton Mayo
D.Herbert Simon

Answer -B.Fredrick Winslow Taylor

More Related PDF Download

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and
General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D
Exam

PDF Download

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags :-   drishti ias public administration notes pdf, lukmaan ias public administration notes pdf, vision ias public administration notes pdf free download, synergy ias public administration notes pdf, notes of public administration for upsc, public administration upsc pdf download, only ias public administration pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!