Reasoning Book PDF Download

0
Share this post with your friends

Reasoning Book PDF Download

We all Know that Reasoning is the most important subject for our exams so Reasoning Notes in Hindi PDF for today only today we have brought Important Reasoning Book in Hindi PDF for all of you. In this post, we will make you download all types of PDF with Reasoning book in hindi pdf ! Which will prove to be very useful in all types of Sarkari Exam like SSC, UPSC, Bank, Railway, State PCS, MPPSC, UPPSC, RPPSC, Defense and Army Exams coming to you.

Types of Reasoning Book PDF In Hindi is being provided to you. We will continue to bring you all types of PDF related to similar Reasoning Book PDF Download in Hindi free download in future too, so that you will be able to prepare well for all your competitive exams.

SSC, UPSC, Bank, Railway, State PCS, MPPSC, UPPSC, RPPSC, Defense and Army Exams and there are other such exams in which Reasoning Book In Hindi Pdf can be very important, on our website you will find all types of subject wise PDF like Maths. , Reasoning, General Knowledge, General Science, Environment, Indian History, Indian Polity, Indian Geography, World History, GK & Current Affairs, English Grammar, Hindi Grammar, State Wise GK Notes, Handwritten Notes, Class Notes, Physics, Chemistry, Biology , Static GK, One Liner Questions as well as Online Quiz, Test Series, Previous Year Exam Questions, Practice Book, verbal reasoning questions and answers pdf free download, Practice Set provides all types of PDF.

There are many books on reasoning available in the market that can help you improve your reasoning skills. Here are some popular ones:

  • “A Rulebook for Arguments” by Anthony Weston – This book is a practical guide to reasoning and argumentation. It covers topics such as identifying arguments, evaluating evidence, and avoiding common fallacies.
  • “Thinking, Fast and Slow” by Daniel Kahneman – This book explains how our brains work and how we make decisions. It covers topics such as cognitive biases, heuristics, and decision-making processes.
  • “The Art of Reasoning” by David Kelley – This book covers the basics of logic and reasoning, including deduction and induction, syllogisms, and argumentation.
  • “How to Read a Book” by Mortimer Adler and Charles Van Doren – While not specifically focused on reasoning, this book teaches you how to read and analyze texts critically, which is an important skill for developing reasoning skills.
  • “Critical Thinking: An Introduction” by Alec Fisher – This book provides an introduction to critical thinking and covers topics such as analyzing arguments, evaluating evidence, and identifying assumptions.

These books can help you improve your reasoning skills and become a more effective critical thinker.

Contents of the book

Directions Sense
Analogy and Classification
Blood Relation
Number Series
Clock
Calendar

Order and Ranking
Mathematical Operations
Coding Decoding
Sitting Arrangement
Logical Reasoning
Statements and Conclusion

Syllogism
Non-Verbal Reasoning
Cube and Dice
Venn Diagram

Reasoning Related Post

Number Analogy Verbal Reasoning – MCQ Questions Answer

1) 6:183: :8 ?

a) 448

b) 512

c) 576

d) 244

View Answer
Option – a)

2) 5.5 : 30.25 : : 11.0 : ?

a) 22.0

b) 66.0

c) 55.0

d) 121.00

View Answer
Option – d)

3) 1: 13: : 7 : ?

a) 52

b) 49

c) 42

d) 91

View Answer
Option – d)

4) 4 : 16 : : ? 48

a) 8

b) 10

c) 12
d) 14

View Answer
Option – c)

5) 7 : 48 : : 10 : ?

a) 101

b) 99

c) 49

d) 100

View Answer
Option – b)

6) 8 : 81 : : 64 : ?

a) 243

b) 381

c) 576

d) 625

View Answer
Option – d)

7) 28 : 15 :: 64 : ?

a) 32

b) 33

c) 43

d) 34

View Answer
Option – b)

8) 8 : 27 :: 64 : ?

a) 81

b) 125

c) 144

d) 169

View Answer
Option – b)

9) 182 : ? : : 210 : 380

a) 342

b) 272

c) 240

d) 156

View Answer
Option – a)

10) 27 : 65 : : 64 : ?

a) 99

b) 126

c) 101

d) 145

View Answer
Option – b)

  Important Reasoning Questions Answers

Q1. दो अंकों की किसी संख्या के अंकों का कुल योग 6 है। यदि इस संख्या में अंकों का स्थान परस्पर बदल दिया जाए तो इस प्रकार प्राप्त हुई नई संख्या और पहली संख्या के बीच 18 का अन्तर होता है। यह संख्या निम्नलिखित में से कौन-सी होगी?
(a) 60
(b) 51
(c) 42
(d) 15

Answer :- (c) 42

Q2. यदि ‘a’ का आशय ‘×’ हो; ‘b’ का आशय ‘»’ हो; ‘c’ का आशय ‘+’ हो और ‘d’ का आशय ‘–’ हो, तो निम्नलिखित व्यंजकों का मान बताएँ–
21c 3d 6a 8b2
(a) 48
(b) 13
(c) 0
(d) 72

Answer :- (c) 0

Q3. यदि किसी सांकेतिक भाषा में DOG को GOD लिखा जाता है और FOG को GOF लिखा जाता है, तो MOB को क्या लिखा जाएगा?
(a) BON
(b) OBM
(c) MBO
(d) BOM

Answer :- (d) BOM

Q4. निम्नलिखित को एक तार्किक क्रम में लिखिए–
1. ताला 2. दरवाजा 3. चाबी 4. स्विच खोलना 5. कमरा
(a) 4, 3, 1, 2, 5
(b) 5, 4, 3, 1, 2
(c) 3, 1, 2, 5, 4
(d) 4, 5, 2, 1, 3

Answer :- (c) 3, 1, 2, 5, 4

Q5. यदि एक शीशे में देखने से पता चलता है कि घड़ी में 1 बजकर 30 मिनट हुए हैं, तो बताओ सही समय क्या था?
(a) 6 बजकर 30 मिनट
(b) 4 बजकर 30 मिनट
(c) 2 बजकर 30 मिनट
(d) 10 ​बजकर 30 मिनट

Answer :- (d) 10 ​बजकर 30 मिनट

Q6. एक घन को सम्पूर्ण रूप से लाल रंग द्वारा रंगा गया और उसे 64 छोटे घनों में विभाजित करके अलग-अलग किया गया। बताइए ऐसे कितने घन होंगे जिनकी किसी सतह पर रंग नहीं होगा?
(a) 8
(b) 10
(c) 18
(d) 24

Answer :- (a) 8

Q7. ‘x’ हफ्तों और ‘x’ दिनों में कुल कितने दिन होंगे?
(a) 7×2
(b) 8x
(c) 14x
(d) 7

Answer :- (b) 8x

Q8. राकेश दक्षिण की तरफ 25 मी चलता। उसके बाद अपने बाईं ओर मुड़कर 20 मी चला। पुन: बाईं ओर मुडकर 25 भी चला। अन्त में वह दाईं ओर मुड़कर 15 मी चला। अब वह प्रारम्भिक बिन्दु से किस दिशा में है?
(a) पूर्व
(b) पश्चिम
(c) उत्तर
(d) दक्षिण

Answer :- (a) पूर्व

Q9. वह संख्या ज्ञात कीजिए जिसके अंकों का गुणनफल उसके अंकों के योग से दोगुना है–
(a) 18
(b) 22
(c) 36
(d) 45

Answer :- (c) 36

Q10. यदि निम्नलिखित संख्याओं को बढ़ते क्रम में लगाया जाए, तो दूसरी संख्या कका अन्तिम अंक क्या होगा?
394, 287, 512, 463, 958
(a) 4
(b) 7
(c) 2
(d) 8

Answer :- (a) 4

Q11. यदि 31 से 60 तक की सभी संख्याओं में से ऐसी सभी संख्याएँ जो 3 से भाज्य अथवा 3 को अपने किसी एं अंक के रूप में रखती हों, को हटा दिया जाए, तो कितनी संख्याएँ शेष बचेंगी?
(a) 18
(b) 12
(c) 14
(d) 16

Answer :- (b) 12

Q12 . यदि बीते कल के पहले वाला दिन शनिवार था, तो आने वाले कल के बाद वाला दिन कौन-सा होगा?
(a) शुक्रवार
(b) बृहस्पतिवार
(c) बुधवार
(d) मंगलवार

Answer :- (c) बुधवार

Q13. आरेख का कौन-सा भाग उन कॉलेज प्रोफेसरों को निरूपित करता है जो ​चिकित्सा विशेषज्ञ भी हैं?
(a) A
(b) X
(c) Y
(d) Z

Answer :- (b) X

Q14. आरेख का कौन-सा भाग उन शल्य चिकित्सा विशेषज्ञों को निरूपित करता है जो चिकित्सा विशेषज्ञ भी हैं किन्तु प्रोफेसर नहीं है?
(a) X
(b) B
(c) Z
(d) C

Answer :- (d) C

Q15. आरेख का ‘C’ भाग निम्नलिखित में से किसे निरूपित करता है?
(a) शल्य चिकित्सा विशेषज्ञों को
(b) चिकित्सा और शल्य चिकित्सा विशेषज्ञों को
(c) कॉलेज प्रोफेसरों को
(d) चिकित्सा विशेषज्ञों को

Answer :- (a) शल्य चिकित्सा विशेषज्ञों को

More Related PDF Download

Download PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Hindi Grammar Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Reasoning Notes for Competitive Exam

Disclaimer: SSCResult.in neither created this pdf file nor scanned, This PDF/eBook was downloaded from internet and we have shared link of this file on SSCResult.in website or we have shared the drive link/any kind of link, which is already available on Internet. Note – We don’t want to violate any privacy policy or copyright law. In short, If anyone has any kind of objection related to this PDF then kindly mail us at sscexamsresult@gmail.com to request removal of the link. We will remove this link/PDF as soon as possible.

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags :-    arihant reasoning book pdf free download, reasoning book pdf free download in english, reasoning book pdf free download in hindi, testbook 4000 reasoning book pdf free download, arihant reasoning book pdf free download in hindi, lucent reasoning book pdf free download in hindi, rs aggarwal reasoning book pdf download quora, reasoning book for ssc cgl pdf download in english
Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!