Science General Knowledge Question Answer PDF in Hindi

0
Share this post with your friends

Science General Knowledge Question Answer PDF in Hindi

Hello Friends,

Today we have for you Download GK General Science in Hindi PDF, Important General Science Question Answer PDF for All Competition Exam, Important Science Notes PDF, General Science PDF for All SARAKRI EXAM, General Science Most Important Notes PDF, GS Handwritten Notes PDF, GS GK Sharing Notes for All One Day Exam. These PDFs can prove to be important for the preparation of upcoming Sarkari Exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more.

Downloading GK General Science in Hindi PDF book is very important for any Sarkari Exam. This Important Science Handwritten Notes is being made available to you free of cost, which you can download by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can find some more new related to this General Science Important Notes PDF for Competitive Exam by going to the related notes. You can also download PDF. You can know about all the new updates on Exampura.com by clicking on the Allow button on the screen.

sscresult.in is an online educational website, where we are sharing General Science Important Questions Answers PDF for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams at free of cost. This General Science PDF is very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, Polity etc. We also share study material including previous year’s question papers, current affairs, important sources etc for the upcoming Sarkari Exam. Our PDF will help you to prepare for any Sarkari Exam.

General Science Related Post

Friends, this Most Important General Science PDF will prove to be very useful in all your SARKARI EXAM like, MBA, CAT, Hotel Management, Bank PO, RBI, SBI PO, NABARD, BSRB Recruitment, SCRA, Railway Recruitment, LIC AAO, GICAAO, Asst. Grade, SSC, UDC, LDC, SSC MTS, SSC CPO, SSC CHSL, SSC CGL, SSC JE, HSSC, I Tax, Central Excise, CBI, CPO, B ED, MBBS, IAS, PCS, IFS, UPSC CDS, UPPSC , BPPSC, MPPSC, UPSSSC, WBPSC, AFCAT, BPSC, Defense exam, police, patwari, Clark, VDO, and many more will prove useful in other SARKARI EXAM.

Friends, we keep bringing you the notes of all other subjects along with General Science PDF, along with General Science, other subjects like Math, Reasoning, General Knowledge, Computer, Environment, Indian History, Indian Polity, English Grammar, World History, GK & Current Affairs, Geography, Hindi Grammar, State Wise GK Notes, Handwritten Notes, Class Notes, Physics, Chemistry, Biology, Static GK, One Liner Questions as well as Online Quiz, Test Series, Previous Year Exam Questions, Practice Book, Most Important Question Answers, Practice Set, we also bring all these Subjects for you and will continue to bring, apart from this, if you want any kind of notes, feel free to comment or mail us, Mail you at the end of this article I will meet

General Science Notes PDF Question Answers

1.टेनिस गेंद के समतल की अपेक्षा ऊँची चोटियों पर अधिक उछलने का क्या कारण है?

[A] काम गुरुत्वाकर्षण

[B] अधिक गुरुत्वाकर्षण

[C] काम घनत्वीय वायु

[D] काम वातावरणीय ताप

Answer: C [काम घनत्वीय वायु]

Notes: वायु के कम घनत्व होने के कारण ऊँची चोटियों पर समतल स्थान की अपेक्षा टेनिस गेंद अधिक उछलती है।

2.एक नक्षत्र का रंग निर्भर करता है, उसकी?

[A] सूर्य से दूरी पर

[B] त्रिज्या पर

[C] घनत्व पर

[D] पृष्ठीय ताप पर

 Answer: D [पृष्ठीय ताप पर]

3.धातु की चायदानियों में लकड़ी के हैंडल क्यों लगे होते है?

[A] लकड़ी ऊष्मा की कुचालक होती है

[B] इससे बिजली का शॉक नही लगता

[C] इससे पात्र सुन्दर लगता है

[D] इसमें स्वच्छता होती है

 Answer: A [लकड़ी ऊष्मा की कुचालक होती है]

4.किसी द्रव के पृष्ठ तनाव का कारण है?

[A] अणुओं के मध्य आसंजक बल

[B] अणुओं के मध्य संसजक बल

[C] अणुओं के मध्य गुरुत्वाकर्षण बल

[D] अणुओं के मध्य विद्युत् बल

Answer: B [अणुओं के मध्य संसजक बल]

5.आवर्धक लेंस वास्तव में क्या होता है?

[A] अवतल लेंस

[B] अवतल लेंस

[C] उत्तल लेंस

[D] बेलनाकार लेंस

Answer: C [उत्तल लेंस]

6.परिदर्शी किस सिद्धांत पर काम करता है?

[A] अपवर्तन

[B] पूर्ण आंतरिक परावर्तन

[C] विवर्तन

[D] परावर्तन

Answer: D [परावर्तन]

7.ऑप्टिक फाइबर का प्रयोग कहाँ होता है?

[A] कैट-स्कैन में

[B] एक्स-रे में

[C] अल्ट्रासाउंड स्कैन में

[D] एण्डोस्कोपी में

Answer: D [एण्डोस्कोपी में]

8.लेंस किससे बनता है?

[A] पाइरेक्स काँच

[B] फ्लिंट काँच

[C] साधारण काँच

[D] कोबाल्ट काँच

 Answer: B [फ्लिंट काँच]

9.ग्रीष्म काल में मरीचिका किस परिघटना के कारण दिखाई देती है?

[A] प्रकाश का परावर्तन

[B] प्रकाश का पूर्ण आंतरिक परावर्तन

[C] प्रकाश का व्यतिकरण

[D] प्रकाश का विवर्तन

 Answer: B [प्रकाश का पूर्ण आंतरिक परावर्तन]

10.लैम्बर्ट नियम किससे संबंधित है?

[A] परावर्तन

[B] अपवर्तन

[C] व्यतिकरण

[D] प्रदीप्ति

Answer: D [प्रदीप्ति]

More Related PDF Download 

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D Exam

Download PDF

General Science Notes PDF in Hindi Question Answers :-

1.निम्न में क्या, प्रकाश के वायुमण्डलीय अपवर्तन का परिणाम नही है?

[A] सूर्य का सूर्यास्त के समय लाल दिखाई देना

[B] रात में तारों का टिमटिमाहट

[C] सूर्य का आकाश में अपनी वास्तविक ऊंचाई से ज्यादा ऊंचाई पर दिखाई पड़ना

[D] सूर्य का अपने वास्तविक उदय से दो या तीन मिनट पहले दिखाई देना

 Answer: A [सूर्य का सूर्यास्त के समय लाल दिखाई देना]

2.भिन्न-भिन्न तारों के भिन्न-भिन्न रंग निम्नलिखित में से किसकी विविधता के कारण होते है?

[A] तापमान

[B] दाब

[C] घनत्व

[D] इनसे विकिरण

Answer: A [तापमान]

3.वर्णाधता का दोष किस लेंस के प्रयोग द्वारा दूर किया जा सकता है?

[A] अवतल लेंस

[B] उत्तल लेंस

[C] सिलिंडरी लेंस

[D] उपर्युक्त में से कोई नही

 Answer: D [उपर्युक्त में से कोई नही]

4.किसी खगोलीय दूरबीन की आवर्धन क्षमता कैसे कम की जा सकती है?

[A] नेत्रिका की फोकस दूरी घटाकर

[B] नेत्रिका फोकस दूरी बढ़ाकर

[C] अभिदृश्यक की फोकस दूरी बढ़ाकर

[D] इनमें से कोई नही

Answer: B [नेत्रिका फोकस दूरी बढ़ाकर]

5.हम लघु तरंग के प्रसारणों को दीर्घ तरंग के प्रसारणों की अपेक्षा अधिक अच्छी तरह क्यों सुन सकते है?

[A] दीर्घ तरंगों की अपेक्षा लघु तरंगों में अधिक ऊर्जा होती है

[B] लघु तरंगों पर वायुमण्डलीय विक्षोभ का प्रभाव नहीं पड़ता है

[C] लघु तरंग के प्रसारण निकटस्थ रेडियो केन्द्रों द्वारा किये जाते है

[D] परंपरा से लघु तरंगें लम्बी दूरियों के लिए है और दीर्घ तरंगे छोटी दूरियों के लिए आरक्षित है

Answer: A [दीर्घ तरंगों की अपेक्षा लघु तरंगों में अधिक ऊर्जा होती है]

6.क्वार्ट्ज किससे बनता है?

[A] कैल्सियम सल्फेट से

[B] कैल्सियम सिलिकेट से

[C] सोडियम सल्फेट से

[D] सोडियम सिलिकेट से

Answer: B [कैल्सियम सिलिकेट से]

7.रात में समय आवासीय क्षेत्र में शोर का अनुमत स्तर है?

[A] 45 dB

[B] 55 dB

[C] 75 dB

[D] 80 dB

Answer: A [45 dB]

8.समुद्र में डूबी वस्तु का पता लगाने के लिए किस यंत्र का प्रयोग किया जाता है?

[A] सोनार

[B] रडार

[C] लेसर

[D] मेसर

 Answer: A [सोनार]

9.‘शोर’ को किसमें मापा जाता है?

[A] वाट

[B] रेम

[C] सेंटीग्रेड

[D] डेसिबल

 Answer: D [डेसिबल]

10.समान चुम्बकीय क्षेत्र किससे दर्शाया जाता है?

[A] आवृत्त वक्रों

[B] समान्तर लाइनों

[C] अभिसारी लाइनों

[D] अपसारी लाइनों

 Answer: B [समान्तर लाइनों]

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags :- 500 science general knowledge question answer in hindi, science gk questions in hindi, science gk questions in english, 10th class general knowledge in hindi, science questions with answers, जनरल साइंस क्वेश्चन आंसर, 1000 विज्ञान सवाल और जवाब, gk questions with answers in hindi
Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!