Sociology Notes In Hindi Free PDF Download

0
Share this post with your friends

Sociology Notes In Hindi Free PDF Download

Sociology is an important subject for a variety of exams, including UPSC, state civil services, and university exams. Here are some reasons why sociology notes are important for exams:-

Understanding of society: Sociology notes can help you understand how society works, the various institutions that make it up, and the different social issues that affect it. This knowledge can help you answer questions related to social issues and policies.

Application in current affairs: Sociology notes can also help you understand and analyze current events and issues related to social, economic, and political aspects of society. This understanding can help you answer questions related to current affairs.

Conceptual clarity: Sociology notes can help you clarify your understanding of different sociological concepts, theories, and perspectives. This clarity can help you answer questions related to the theoretical aspects of sociology.

Structured approach: Taking sociology notes can help you organize your thoughts and ideas in a structured way, making it easier for you to remember and recall them during exams.

Interpretation of data: Sociology notes can also help you learn how to interpret and analyze different types of data, such as survey results, census data, and statistical reports. This skill can help you answer questions related to data analysis and research methods.

Overall, sociology notes are important for exams as they help you develop a deeper understanding of society, current events, and sociological concepts, theories, and perspectives. They can also help you organize your thoughts and interpret different types of data, which can be useful in answering exam questions.

GK Related Post

Sociology Notes Question Answers:-

1. समाजशास्त्र के पिता या जनक हैं-

(अ) इमाइल दुर्खीम

(ब) ऑगस्त काम्ते

(स) मैक्स वैबर

(द) पारसन्स

उत्तर- (ब) ऑगस्त काम्ते।

 

2. समाजशास्त्र के जनक काम्ते का जनम किस सन् में हुआ?

(अ) 1857 में

(ब) 1798 में

(स) 1899 में

(द) 1789 में।

उत्तर- (ब) 1798 में।

 

3. भारत में वर्तमान समाजशास्त्र का अध्ययन कब प्रारंभ हुआ?

(अ) 1917

(ब) 1919

(स) 1921

(द) (923

उत्तर- (ब) 1919

 

4. समाजशास्त्र की सर्वप्रथम पुस्तक कौन-सी है ?

(अ) अमूर्त होता है

(ब) सोसाइटी

(स) ह्यूमन सोसाइटी

(ट) प्रिंसिपल्स ऑफ सोशियोलॉजी

उत्तर- (द) प्रिंसिपल्स ऑफ सोशियोलॉजी।

 

5. “Social Structure of Values” नामक पुस्तक के लेखक कौन है?

(अ) डी० एन० मजूमदार

(ब) के० एम० कपाड़िया

(स) एस० एन० श्रीनिवास

(द) राधाकमल मुखर्जी

उत्तर- (द) राधाकमल मुखर्जी।

 

6. “समाजशास्त्र अन्य विज्ञानों की न तो दासी है और न ही स्वामिनी वरन् यह उसकी बहिन है।” यह कथन किस विद्वान का है?

(अ) स्पेन्सर

(ब) मार्क्स

(द) सोरोकिन

(स) वार्न्स एवं बीकर

उत्तर- (स) वार्न्स एवं बीकर।

 

7. “समस्त विज्ञान की एकता केवल उसकी पद्धति में है उसकी विषय-वस्तु में नहीं”

(अ) कार्ल पियर्सन

(ब) स्टुअर्ट चेज़

(स) लुण्डबर्ग

(द) बर्नार्ड

उत्तर- (अ) कार्ल पियर्सन।

 

8. समाजशास्त्र की सर्वप्रथम पुस्तक कौन-सी है?

(अ) सोसाइटी

(ब) सोशियोलॉजी

(स) प्रिंसिपल ऑफ सोशियोलॉजी

(द) उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर- (स) प्रिंसिपल ऑफ सोशियोलॉजी।

 

9. समन्वयात्मक सिद्धांत के अनुसार समाज की प्रकृति-

(अ) सावयवी है

(ब) असामाजिक है

(स) सामाजिक है

(द) काल्पनिक है

उत्तर- (अ) सावयवी है।

 

10. बीरस्टीड के अनुसार समाजशास्त्र एक विज्ञान है

(अ) आत्मनिर्भर

(ब) विशिष्ट

(स) आदर्शात्मक

(द) विशुद्ध

उत्तर- (द) विशुद्ध।

 

11. What is Sociology पुस्तक किसने लिखी है?

(अ) वार्ड

(ब) बॉटोमोर

(स) ऐलेक्स इंकलिस

(द) सोरोकिन

उत्तर- (स) ऐलेक्स इंकलिस।

 

12. समाजशास्त्र के समन्वयात्मक प्रवर्तक हैं-

(अ) मैक्स वैबर

(ब) जिन्सबर्ग

(स) गिडिंग्स

(द) वीरकांत

उत्तर- (ब) जिन्सबर्ग।

 

13. समाजशास्त्र के अंतर्गत हम अध्ययन करते हैं

(अ) सामाजिक समूहों का

(ब) सामाजिक प्रक्रियाओं का

(स) सामाजिक संबंधों का

(द) उपरोक्त सभी

उत्तर- (द) उपरोक्त सभी

 

14. सन् 1888 में समाजशास्त्र शब्द का सर्वप्रथम प्रयोग किस विद्वान् ने किया?

(अ) ऑगस्त काम्ते

(ब) दुर्खीम

(स) अरस्तू

(द) पी० ए० सोरोकिन

उत्तर- (अ) ऑगस्त काम्ते।

 

15. Sociology शब्द किन दो भाषाओं के शब्दों से मिलकर बना है?

(अ) लेटिन एवं ग्रीक

(ब) पीक एवं अंग्रेजी

(स) लेटिन एवं अंग्रेजी

(द) लेटिन एवं रूसी।

उत्तर- (अ) लेटिन एवं ग्रीक।

 

16. इतिहास अतीत की घटनाओं का किस प्रकार अध्ययन करता है?

(अ) स्पष्ट रूप से

(ब) क्रमबद्ध रूप से

(स) संगठित रूप से

(द) उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर- (ब) क्रमबद्ध रूप से।

 

17. “समाजशास्त्र एकमात्र सामाजिक विज्ञान है” यह विचार किस विद्वान का है?

(अ) ऑगस्त काम्ते

(स) स्पेन्सर

(ब) वार्ड

(द) सोरोकिन

उत्तर- (अ) ऑगस्त काम्ते।

 

18. समाजशास्त्र एवं अर्थशास्त्र में जिस तथ्य का सामान्य रूप से अध्ययन किया जाता है, वह है-

(अ) माँग एवं पूर्ति का नियम

(ब) पारिवारिक व्यवस्था

(स) श्रम कल्याण

(द) बजट के सिद्धांत

उत्तर- (स) श्रम कल्याण।

 

19. निम्नलिखित में से कौन-सा कारण जजमानी व्यवस्था के विघटन के लिए उत्तरदायी नहीं है-

(अ) बढ़ती हुई जनसंख्या

(ब) औद्योगीकरण

(स) ग्रामीण समाज में पाई जाने वाली एकता

(द) जमींदारी उन्मूलन

उत्तर- (स) ग्रामीण समाज में पाई जाने वाली एकता।

 

20. समाजशास्त्र एक विज्ञान है क्योंकि इसमें उपयोग होता है-

(अ) ऐतिहासिक पद्धति का

(ब) वैज्ञानिक पद्धति का

(स) सांख्यिकीय पद्धति का

(द) तुलनात्मक पद्धति का

उत्तर- (ब) वैज्ञानिक पद्धति का।

Sociology Books in Hindi PDF Details:-

Click Here to Download This PDF File

SSC Exams News, Class Notes and Books PDF

As you know, we have already shared Sociology notes pdf free download in Hind Format. You can download this sociology syllabus upsc and read this sociology syllabus for upsc book to boost your preparation. In below table you will get SSC News and Study material (sociology optional syllabus Class notes) related to all SSC Exams.

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channel, Facebook page and YouTube Channel.

Disclaimer: SSCResult.in neither created this pdf file nor scanned, This PDF/eBook was downloaded from internet and we have shared link of this file on SSCResult.in website or we have shared the drive link/any kind of link, which is already available on Internet. Note – We don’t want to violate any privacy policy or copyright law. In short, If anyone has any kind of objection related to this PDF then kindly mail us at sscexamsresult@gmail.com to request removal of the link. We will remove this link/PDF as soon as possible.

Tags:-drishti ias sociology notes in hindi,sociology book in hindi pdf,gupta and sharma sociology book in hindi pdf free download,pgt sociology notes in hindi pdf,समाजशास्त्र नोट्स pdf ba 2nd year,समाजशास्त्र के नोट्स m a,sociology optional notes in hindi pdf free download,समाजशास्त्र नोट्स pdf ba 3rd year

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!