SP Bakshi English Book PDF 2022 [*Latest Edition] Download

0
Share this post with your friends

SP Bakshi English Book PDF 2022 [*Latest Edition] Download

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi SP Bakshi English Book PDF 2022 [*Latest Edition] Download Dear Students who are looking for SP Bakshi English Book Pdf online will find it here. We have provided Objective General English Book PDF, which was written by SP Bakshi. This book is extremely useful and covers all the General English sections that are asking in various examinations. We all know that the general English section requires nearly every test for govt or competitive jobs. This book will teach you the concepts of General English so that you can pass any competitive exam.

 

इस पोस्ट के माध्यम से SP Bakshi द्वारा निर्धारित SP Bakshi English Book PDF 2022 [*Latest Edition] Download को शेयर कर आरहे है अगर आप इक्छुक है तो निचे दिए गए BUY NOW पर क्लिक करके hard copy खरीद सकते है तथा निचे दिए गए पुस्तक की copy हमने demo के तौर पर दी है । किसी तरह की शिकायत मिलने पर इस पुस्तक को हटाया जा सकता है इसलिए केवल पुस्तक को खरीद के पढ़े,

 

SP Bakshi English Book PDF 2022 [*Latest Edition] Download  यह Objective General English Book है जिसमें आपको English Grammar के कई Topics के बारे में Important Questions मिलते हैं। इस पत्रिका को ख़ास तौर पर Tear -I के प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी करने के लिए बनाया गया है, जोकि SSC, UPSSSC एवं Banking के प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए बहुत ही Useful है और आपको इस पत्रिका को एक बार जरूर पढ़ना चाहिए।

Related Topics

List of Best English Speech Topics
1-minute Speech Topics
2-Minute Speech Topics
Easy Speech Topics in English
English Speech Topics on Environment
English Speech Topics on Social Issues
English Speech Topics on Important Days & Events
English Speech Topics on Greatest Leaders in India & Around the World
English Speech Topics on Proverbs
English Speech Topics on Education
Miscellaneous Speech Topics
Types of Speech Topics
Useful Tips for Delivering a Great Speech

     Top Related Posts

English Questions And Answer

Direction: In the following question (1-2), find the synonym of the given word?

1. Hound
a. Migrate
b. Beagle
c. Critic
d. Variable
Ans.:- (b.)

2. Barrier
a. Comfort
b. Justify
c. Prescribe
d. Embargo
Ans.: (d.)

3. Find out the word opposite in meaning of the given word?
Blindness
a. Confront
b. Contour
c. Vista
d. Outlook

Ans.: (c.)

Cloze Test

Direction (Question 4- 8): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone does not lead to increased performance. Ability and technology moderates the relationship between motivation and performance. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be. However, increasing motivation beyond an ______ level tends to ______ a dysfunctional result because it is ______ by an increased level of anxiety.

4. Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone.
a. Affected
b. Effected
c. Influenced
d. Measured
Ans.:- (a.)

5. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be.
a. Higher
b. Smaller
c. Larger
d. Lower
Ans.:- (a.)

6. However, increasing motivation beyond an ______ level.
a. Increased
b. Certain
c. Desired
d. Optimal
Ans.:- (d.)

7. tends to ______ a dysfunctional result.
a. Introduce
b. Induce
c. Deduce
d. Produce
Ans.:- (d.)

8. Because it is ______ by an increased level of anxiety.
a. Accompanied
b. Affiliated
c. Amalgamated
d. Abandoned
Ans.:- (a.)

Direction (Question 9- 13): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The _____ of energy in India are met from both commercial and non-commercial sources. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas, hydro-electricity and nuclear power. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste, etc. _____ non-commercial forms of energy. While non-commercial forms of energy _____ demand, coal is the _____ source of commercial energy in India.
9. The _____ of energy in India are met from both commercial.
a. Availability
b. Sources
c. Lessen
d. Requirements
Ans.:- (d.)

10. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas.
a. Important
b. Extensive
c. Vital
d. Insignificant
Ans.:- (a.)

11. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste etc. _____ non-commercial forms of energy.
a. Combines
b. Mixes
c. Collaborates
d. Constitutes
Ans.:- (d.)

12. While non-commercial forms of energy _____ demand,
a. Rests
b. Meet
c. Need
d. Shed
Ans.:- (b.)

13. Coal is the _____ source of commercial energy in India.
a. Hardest
b. Smallest
c. Heaviest
d. Largest
Ans.:- (d.)

SSC exams Eligibility Criteria: All exams

Direction (Question 14- 16): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Literature is a medium through which a person conveys his ideas towards or protest against different norms of society. The words that deal with a _____ issue are of particular importance in literature. They are _____ with a particular purpose in _____.

14. The words that deal with a _____ issue
a. Moral
b. Insensitive
c. Economical
d. Broad
Ans.:- (a.)

15. They are _____ with a particular purpose
a. Written
b. Represented
c. Brought
d. Founded
Ans.:- (a.)

16. a particular purpose in _____.
a. All
b. Hand
c. Mind
d. Total
Ans.:- (c.)

Spelling Test

Direction (Question 17-19): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

17.
a. Ajournment
b. Ajornment
c. Adjournment
d. Adjourmant
Ans.:- (c.)

18.
a. Conniosseur
b. Connoisseur
c. Connossieur
d. Connosseiur
Ans.:- (b.)

19.
a. Inkulcate
b. Debilitate
c. Impecable
d. Harrass
Ans.:- (b.)

Idioms and Phrases

Direction (Question 20-24): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

20. A wild goose chase
a. Timely search
b. Wrong decision
c. Useless search
d. Fruitful search
Ans.:- (c.)

21. A moot point
a. Unclear
b. Unknown
c. Agreeable
d. Disputed
Ans.:- (d.)

22. Cat-nap
a. Fitful sleep
b. Long sleep
c. Short sleep
d. Rest
Ans.:- (c.)

23. To pull a long face
a. Looked sad
b. Looked calm
c. Looked surprised
d. Looked happily
Ans.:- (a.)

24. Fit her like a glove.
a. Too large
b. Too shabby
c. Too tight
d. Perfectly
Ans.:- (d.)

Top 10 English Grammar shortcuts and rules for SSC CGL exam

One-Word Substitution

Direction (Question 25-31): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

25. One who is not easily pleased by anything
a. gullible
b. fastidious
c. innocent
d. amenable
Ans.:- (b.)

26. A person unselfishly concerned for or devoted to the welfare of others.
a. egoist
b. unselfish
c. altruist
d. welfarist
Ans.:- (c.)

27. Violation of that which is holy and sacred
a. malevolent
b. sacrilege
c. bizarre
d. iniquitous
Ans.:- (b.)

28. Misappropriation of money
a. Abridgement
b. Condiment
c. Embezzlement
d. Bereavement
Ans.:- (c.)

29. One who has the art of speaking in such a way that the sound seems to come from another person/place.
a. Absolutist
b. Biblicist
c. Ventriloquist
d. Clavierist
Ans.:- (c.)

30. One who damages public property
a. Cynosure
b. Demagogue
c. Epicure
d. Vandal
Ans.:- (d.)

31. To free somebody from all blame
a. Highbrow
b. Exonerate
c. Escapism
d. Henpeck
Ans.:- (b.)

Sentence Correction / Error Spotting

Direction (Question 32- 41): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error.

32. Some of the richest (A) / business magnate (B) / live in Mumbai. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

33. This is an urgent (A) / matter which may admit (B) / of few delays. (C) / No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (c.)

34. Outside, the rain beats down (A) / in floods and the sea gives forth (B) / a sound like an alarm bells. (C) / No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (c.)

35. I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (a.)

36. He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (d.)

37. He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

38. Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

How Internet can be useful in SSC preparation?

39. Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (a.)

40. Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) / on the part of the writer. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

41. If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (c.)

Sentence Improvement

Direction (Question 42- 52): A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative.

42. He began on a new business venture.
a. Begun
b. Opened
c. Embarked
d. No improvement
Ans.:- (c.)

43. I have to say them the truth.
a. State
b. Tell
c. Speak
d. No improvement
Ans.:- (b.)

44. The SSB will interview the candidate between 11 a.m. and 3.00 p.m.
a. 11.00 am to 3 pm
b. 11.00 from 3 pm
c. 11.am by 3.00 pm
d. No improvement
Ans.:- (d.)

45. As soon as I arrived in home, I knew that something was wrong.
a. Arrived by home
b. Arrived home
c. Arrived my home
d. No improvement
Ans.:- (b.)

46. His powerful desire brought about his downfall.
a. His wishful desire
b. His eager desire
c. His desire for power
d. No improvement
Ans.:- (c.)

47. Ramesh laid in the shade of a tree before he could walk further.
a. Lain
b. Lay
c. Lied
d. No improvement
Ans.:- (b.)

48. An education in handling money would imply the ability to oversee the consequences of over-spending or over-borrowing.
a. Foresee
b. Overvalue
c. Overlook
d. No improvement
Ans.:- (a.)

How to prepare General Awareness section for SSC CGL exam?

49. He started at the bottom rung of the ladder and then gained success.
a. Lower rung of the ladder
b. Lower rung of the stair
c. Bottom rung of the stair
d. No improvement
Ans.:- (d.)

50. The judge gave the verdict against the Government.
a. Declared
b. Pronounced
c. Sentenced
d. No improvement
Ans.:- (b.)

51. The fire service personnel put off the fire with much difficulty.
a. Put away
b. Put on
c. Put out
d. No improvement
Ans.:- (c.)

52. He has the irritating habit of playing his own trumpet all the time.
a. blowing his own trumpet
b. pumping his own trumpet
c. bringing up his own trumpet
d. No improvement
Ans.:- (a.)

Fill in the Blanks

Direction (Question 53-54): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

53. My sister’s marriage passed _____ peacefully.
a. away
b. by
c. off
d. out
Ans.:- (c.)

54. Health is too important to be ___________.
a. discarded
b. disposed
c. neglected
d. detested
Ans.:- (c.)

Active and Passive Voice

Direction (Question 55- 64): In the following questions, a sentence has been given in Active voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive voice.

55. You have to finish painting this fence by Friday.
a. This fence has to be finished painting by you by Friday.
b. This fence is to be finishing painted by you by Friday.
c. Painting of this fence has to be painted by you by Friday.
d. By Friday you will have finished painting the fence.
Ans.:- (a.)

56. The dealer will service the scooter for free the first three times.
a. The scooter will be serviced for free by the dealer for the first three times.
b. The scooter was serviced for free by the dealer for the first three times.
c. For the first three times, the dealer will service the scooter for free.
d. Servicing of the scooter for free will be done by the dealer for the first three times.
Ans.:- (a.)

57. The General presented us a detailed battle plan.
a. A detailed battle plan will be presented to us by the General.
b. The General presents us a detailed battle plan.
c. A detailed battle plan was presented to us by the General.
d. Presenting of a detailed battle plan was being done by the General to us.
Ans.:- (c.)

58. The doctor has given me a very painful injection
a. A very painful injection has been given to me by the doctor.
b. The doctor gives myself a very painful injection.
c. A very painful injection is being given to me by the doctor.
d. Giving of a painful injection to me has been done by the doctor.
Ans.:- (c.)

59. The speeding car knocked down the pedestrian.
a. The car which was speeding has knocked down the pedestrian.
b. The pedestrian was knocked down by the speeding car.
c. The pedestrian was being knocked down by the car which was speeding.
d. Knocking down of the pedestrian has been done by the speeding car.
Ans.:- (b.)

Three months preparation plan to get under 100 rank in SSC CGL Exam

60. To pass, the candidate has to answer at least 3 questions correctly.
a. If the candidate answers three questions correctly then he will pass.
b. At least three questions will be answered correctly by the candidate to pass.
c. At least three questions have to be answered correctly by the candidate to pass.
d. Answering of three questions correctly by the candidate has to be done to pass.
Ans.:- (c.)

Download : S P Bakshi English Book PDF

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D Exam

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags:- sp bakshi english book pdf 2022 free download,sp bakshi english book latest edition pdf free download,sp bakshi english book pdf google drive,sp bakshi english book 2022,sp bakshi english book pdf telegram,sp bakshi english book new edition,sp bakshi vocabulary pdf download,objective general english arihant pdf download
Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!