Home » Complete GK Tricks in Hindi PDF Download

Complete GK Tricks in Hindi PDF Download

Complete GK Tricks in Hindi PDF Download
Share this post with your friends

Complete GK Tricks in Hindi PDF Download

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf  in hindi इस सेक्सन में User Gk Trick Notes in Hindi PDF Download खेल सकते हैं| क्विज़ के सभी प्रश्न इतिहास, भूगोल, विज्ञान, कंप्यूटर, अर्थशास्त्र, खेल, पुरस्कार, आदि से लिए गये हैं| यह सभी प्रश्न विभिन्न प्रतियोगिता परीक्षाओं (SSC CGL, SSC CHSL, NDA, CDS, LIC, GIC, RAILWAY, आदि) में पूछे जा चुके हैं| क्विज़ शुरू करने पर आपके सामने 10 प्रश्न आएँगे| इन प्रश्नों के चार विकल्प होंगे जिनमें से एक विकल्प सही है| चार विकल्पों में से आपको एक विकल्प चुनना है| सभी प्रश्नों के उत्तर देने के बाद आपको CHECK RESULT में क्लिक करना है जो आपको रिज़ल्ट पेज़ में ले जायगा| रिज़ल्ट पेज़ आपको क्विज़ में आपके द्वारा प्राप्त अंको को दर्शाएगा और साथ ही सभी प्रश्नों के सही उत्तर भी दिखाएगा|.

GK Trick in Hindi PDF आज की हमारी यह पोस्ट में हम उन PDF Notes को उपलब्ध कराऐंगे जो Specilly हमारे द्वारा बनाऐ गये हैं , हमारे पास अक्सर लोगों के मैसेज या काल आते रहते हैं कि सर अपने द्वारा बनाऐ गये Notes या PDF उपलब्ध कराइये ! तो उन सभी लोगों को ध्यान में रखते हुये हमने ये Post बनाई है , ताकि आपको हमारे द्वारा बनाई गई PDF के लिये कहीं भटकना न पडे ! और हमारी बेबसाईट पर जो भी पोस्ट आती हैं लगभग उन सभी को PDF के Notes के रूप में , में आपको उपलब्ध कराते है !

तो अभी हमारे पास हमारे द्वारा बनाई गईं जो भी PDF हैं वो यहां हम आपको उपलब्ध करा रहे है, Download GK Trick PDF in Hindi5000 One Liner GK Questions in Hindi PDFऔर आंगे भी हमारे द्वारा जितनी भी PDF बनाई जायेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

        Topic Related Posts

GK Questions and Answers in English 2022

1) Among the following, which planet falls under the category of the coldest planet in the solar system?

a) Uranus

b) Neptune

c) Mercury

d) Mars

Answer: a

2) ________ is the instrument, which helps in measuring the magnitude of an earthquake? 

a) Mercalli scale

b) Seismograph

c) Richter scale

d) None of the above

Answer: c

3) Which of the following article is associated with the “Right to Education”?

a) Article 21A

b) Article 29

c) Article 32

d) Article 226

Answer: a

4) Which port is said to be developed as the first Green port of India?

a) Deendayal Port

b) Paradip

c) Port Blair

d) Haldia port

Answer: d

5) Which algae is referred to as space algae?

a) Acetabularia

b) Gracilaria

c) Chlorella Vulgaris

d) Belonia

Answer: c

6) What is the name of the island that is located between India and Sri Lanka?

a) Majuli

b) Kachchatheevu

c) Chorao

d) Munroe

Answer: b

7) Who is the first Indian Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?

a) C D Deshmukh

b) Sukumar Sen

c) Amartya Sen

d) C Rajagopalachari

Answer: a

8) On which of the following year, Manipur state get its complete livelihood?

a) May 1, 1960

b) February 20, 1987

c) April 26, 1975

d) January 21, 1972

Answer: d

9) Which vitamin helps in the formation of nucleic acids and red blood cells? 

a) Vitamin B6

b) Vitamin B3

c) Vitamin B10

d) Vitamin B5

Answer: c

10) How does the increase in the temperature of the medium affect the speed of sound?

a) Decrease

b) Increase

c) Remains unchanged

d) None of the above

Answer: b

11) Which of the following chemical is used in killing rats?

a) Magnesium Sulphate

b) Calcium Carbonate

c) Zinc phosphide

d) Potassium Aluminium Sulphate

Answer: c

12) Below are the Indian States/Union territories and their capitals. Select the mismatched pair from the following alternatives. 

a) Telangana – Hyderabad

b) Assam – Dispur

c) Lakshadweep – Kavaratti

d) Madhya Pradesh – Lucknow

Answer: d

13) Which element’s isotope is used in the calculation of the age of the earth?

a) Cobalt

b) Carbon

c) Sodium

d) Radium

Answer: b

14) Which viceroy is known as “Father of Indian Railways”?

a) Lord Dufferin

b) Lord Dalhousie

c) Lord Harding

d) None of the above

Answer: b

15) Which of the following is the currency of Chile?

a) Peso

b) Euro

c) Dollar

d) Pound

Answer: a

16) Who is the leader of the Revolt of 1857 from Lucknow?

a) Tatya Tope

b) Rani Laxmi Bai

c) Nana Sahib

d) Begum Hazrat Mahal

Answer: d

17) He/she is the well-known leader who set up “The Theosophical Society”?

a) Swami Vivekananda

b) Syed Ahmad Khan

c) HP Blavatsky

d) Atmaram Pandurang

Answer: c

18) Who invented the “Quantum Theory of Radiation”?

a) Neil Bohr

b) Planck

c) Rutherford

d) J J Thomson

Answer: b

19) Which is the largest plateau in the world?

a) Plateau of Mexico

b) Deccan plateau

c) Arabian plateau

d) Tibetan plateau

Answer: d

20) Among the following elements, which is present in a major proportion in the air?

a) Oxygen

b) Nitrogen

c) Carbon dioxide

d) Argon

Answer: b

21) Which of the following countries’ capital is Bangkok and is the leading producer of rubber?

a) Thailand

b) China

c) Brazil

d) Ghana

Answer: a

22)  What is a convex upfold in a rock called?

a) Syncline

b) Crestline

c) Anticline

d) None of the above

Answer: c

23) What is the Rigvedic name of the Sutlej river?

a) Saraswati

b) Kubha

c) Sindhu

d) Sutudri

Answer: d

24) Rome, the capital city of Italy, is situated on the bank of which of the following rivers?

a) Thames

b) Tiber

c) Avon

d) Tyne

Answer: b

25) Based on which principle does the optical fibre work?

a) Diffraction of light

b) Refraction of light

c) Total Internal Reflection

d) None of the above

Answer: c

26) Which fungus is responsible for the red root of sugarcane?

a) Magnaporthe oryzae

b) Puccinia

c) Pythium debaryanum

d) Colletotrichum fulcatum

Answer: d

27) Duties of the Prime Minister comes under which article of Constitution?

a) Article 78

b) Article 42

c) Article 19

d) Article 276

Answer: a

28) Who was the first European traveller who discovered New Zealand?

a) Abel Tasman

b) Vasco da Gama

c) Hernan Cortes

d) Jacques Cartier

Answer: a

29) Which of the following crops is harvested in the Rabi season in India?

a) Jowar

b) Wheat

c) Cotton

d) Jute

Answer: b

30) Which fibre is used in bulletproof windows?

a) Nylon-6,6

b) Terylene

c) Polycarbonate

d) Kevlar

Answer: c

GK Questions in Hindi: सरकारी नौकरी के लिए परीक्षा में पूछे जाने …

Click here to download:- Download>>

SSC Exams Latest News and Updates Quantitative Aptitude (Maths)
Current Affairs Reasoning and General Intelligence
English Grammar and Comprehension General Knowledge (GK)
SSC CGL Exam CPO SI Exam
SSC CHSL (10+2) Exam Stenographer Group C and D Exam

Join our Social Media Platforms

Dear friends you can help us by joining and shearing our social media platforms with your friends. Here we are sharing the links of Telegram channelFacebook page and YouTube Channel.

Tags:- static gk with tricks pdf in hindi, gk tricks pdf in english, ashu gk trick pdf, cg gk trick in hindi pdf, indian polity tricks in hindi pdf, biology gk tricks in hindi pdf, static gk tricks pdf, science gk trick in hindi pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!
Scroll to Top